Парите трябва да бъдат усвоени до 2027 година Политиките на сближаване на

...
Парите трябва да бъдат усвоени до 2027 година
Политиките на сближаване на
Коментари Харесай

11 млрд. евро има България за сближаване с останалите в ЕС

Парите би трябвало да бъдат усвоени до 2027 година

Политиките на доближаване на Европейския съюз (ЕС) включват вложения в национални и районни стратегии за стимулиране на растежа, заетостта, обществената интеграция и по-доброто съдействие.

11 милиарда евро до 2027 година би трябвало да оказват помощ на България за доближаването с Европейски Съюз. Освен реализиране на кохезия с европейските райони през новия програмен интервал се цели и понижаване на разликите в социално-икономическото развиване сред северните и южните райони на България.

Голяма инфраструктурна стратегия за България е “Транспортна съгласуваност ”. Европейски Съюз отпуска 1,61 милиарда евро - една от най-големите суми за българските стратегии за доближаване. Предвидените вложения ще насърчат потреблението на екологичен превоз и различни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура.

2,4 милиарда евро от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд ще оказват помощ на България да реализира задачите си в региона на климата. Фондът за обективен преход ще даде 1,3 милиарда евро, с цел да се подсигурява обществено и стопански резистентен преход.

Предвиден е тройно по-голям запас за справяне с младежката безработица в България - 315 млн. евро. За битка с детската беднотия са отделени близо 136 млн. от Европейския обществен фонд, които ще бъдат ориентирани към ограничения по Програмата за развиване на човешките запаси и стратегия “Образование ”.

Над 170 000 заети и безработни ще бъдат включени в образования за придобиване на нови умения, а над 160 000 души ще бъдат готови за цифровия преход на стопанската система. По процедурата “Започвам работа ”, която е първата за България в новия програмен интервал 2021 - 2027 година, до края на 2026 година над 735 млн. лева ще бъдат ориентирани към ограничения за поощряване на заетостта на 115 000 младежи.

221 млн. евро ще бъдат ориентирани към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности. Целта е броят на хората, изложени на риск от беднотия и обществено изключване в страната, да намалее с 800 000 души в края на програмния интервал.

Почти половината от общото финансиране по линия на политиката на доближаване - 4,2 милиарда евро, ще бъде вложено в Северозападния, Северния централен и Североизточния регион. Очаква се също по този начин поддръжката на Европейски Съюз за удобната бизнес среда да усили каузи на новаторските дребни и междинни предприятия от 27,2% през 2016 година на 32% през 2026 г. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР